Як підвищити лужність ґрунту: 10 ефективних способів

Один із ключових аспектів успішного садівництва та городництва – це правильне співвідношення кислотності та лужності у ґрунті. Деякі рослини віддають перевагу кислим грунтам, але більшість видів потребують лужного середовища. Якщо у вас спостерігається кислотність, тоді виникає потреба у її підвищенні.

Перш ніж приступити до коригування лужності ґрунту, варто дізнатися про його поточний показник. Для цього можна застосувати спеціальні тести, які є в садових центрах. Після визначення початкового значення можна приступати до вибору методу підняття лужності.

Одним із найпоширеніших способів підвищити лужність ґрунту є використання вапна. Вапно містить кальцій та магній, які допомагають знизити кислотність та підняти показники лужності. Але перед застосуванням вапна необхідно враховувати не тільки поточні значення кислотності, але також специфіку рослин, які ви збираєтеся вирощувати на ділянці.

Як підвищити лужність ґрунту
МетодОпис
Додавання вапнаВапно містить кальцій, який може підвищити лужність ґрунту.
Використання золиЗола, особливо деревна, містить лужні компоненти, які можуть підвищити лужність ґрунту.
Внесення компостуКомпост містить органічні речовини, які можуть сприяти підвищенню лужності ґрунту.
Використання золиЗола, особливо деревна, містить лужні компоненти, які можуть підвищити лужність ґрунту.
Внесення вапняних добривВапняні добрива можуть бути ефективними у підвищенні лужності ґрунту.

Щоб впоратися із лужністю ґрунту необхідно підвищити рівень його кислотності. Зробити це можна за допомогою торфу, компосту, сечовини, хвої та комплексних добрив. Торф.17 лют. 2020 р.

Як знизити кислотність у землі?

Для зниження кислотності ґрунти (її розкислення, нейтралізації) використовують вапняні матеріали. До них належать доломітове борошно, вапняний туф, вапно-пушонка та ін. Допоможе поборотися із зайвою кислотністю та звичайна деревна зола.

Що потрібно робити, якщо кислий грунт?

Для підкислення ґрунту використовують: рудий (верховий) торф; перепрілі хвойні голки або тирсу; лісовий мох-сфагнум; свіжий гній; компост із листяного опаду. Органічні речовини вносять у посадкову яму під коріння рослин. Розкидання органіки поверхнею ділянки ефекту не дає.

Як знизити кислотність ґрунту в домашніх умовах?

Як знизити кислотність ґрунту – способом вапнування ґрунту. Для такого процесу підійдуть добрива, які містять кальцій та магній. Серед них: вапно гашене або так зване пушонка, доломіт, цементний пил, вапняний туф, мелений вапняк, мергель, озерне вапно або гажа, деревна зола та мелена крейда.